Prva strana
Općinska uprava
O Srebreniku
Privreda
Kultura
Sport
Kontakt info
Linkovi - Veze
 
Elektronski registar
Promocijom porodičnog stabla Bosanska dinastija Kotromanića zvanično otvoreni Dani povelje 2013 Ispiši E-mail
09 Feb 2013
Detalj sa promocije porodičnog stabla Bosanske dinastije Kotromanića
Detalj sa promocije porodičnog stabla Bosanske dinastije Kotromanića
U organizaciji Općine Srebrenik i JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik sinoć je, u Plavoj sali Doma kulture, održana promocija porodičnog stabla «Bosanska dinastija Kotromanića», autora prof. dr. Envera Imamovića. Dugogodišnji istraživački rad profesora Imamovića rezultirao je jedinstvenim djelom slikovnog i tekstualnog sadržaja u kojem je prikazana srednjovjekovna prošlost Bosne kroz razdoblje od oko 700 godina. Na način dopadljiv i razumljiv za djecu, intelektualce, akademike, na stablu je prikazano 14 vladara. Njihovi likovi skinuti su sa autentičnih, postojećih dokumenata, dok se u tekstu  navodi 70 članova dinastije Kotromanić. Kako je istaknuto na promociji porodično stablo "Bosanska dinastija Kotromanića" lična je
Detalj sa promocije
Detalj sa promocije
karta Bosne, umjetničko djelo, slika hrasta sa članovima dinastije Kotromanića koji su više od 700 godina vladali srednjovjekovnom bosanskom državom ili, kako naglašava autor Iamamović, svjedočenje da je bosanska država jedna od najstarijih država Slavena, što su u svojim djelima potvrdili i neki od najznačajnijih historičara iz okruženja. Ne bez razloga kao podloga porodičnog stabla izabran je hrast, o simbolici hrasta govorio je i prof.  Imamović, rekavši da je to visoko stablo duboko ukorjenjeno u tlo. Hrast – drvo poznato po izdržljivosti i dubokim korijenima kakve Bosna i ima. U nastavku prezentacije Imamović je posebno istakao zanimljivost da su se sa bosanskog dvora ženili i udavali na druge europske dvorove, te su recimo Bosanke vladale Europom. Kao primjer naveden je slučaj princeze Elizabete koja je bila kraljica ondašnje Ugarske, sadašnje Mađarske. Interesantno je bilo sinoć u Domu kulture jer su se mogle čuti zanimljive, naučno dokazane činjenice koje nažalost mnogi ne znaju. Prof. Imamović je rekao da je ovo djelo svojevrsni rodni list Bosne i Hercegovine
Detalj sa izložbe slika iz fundusa OGUS-a
Detalj sa izložbe slika iz fundusa OGUS-a
koji bi trebalo da nađe svoje mjesto u obrazovnim institucijama, prije svega školama, a tokom svog izlaganja dotakao se posebno događaja od prije 680 godina, kada je pod zidinama Starog grada Srebrenika izdata Povelja bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića. Ovom poveljom bosanski ban Stjepan II Kotromanić 15. februara 1333. godine Dubrovačkoj republici je ustupio Rat, Ston, Prevlaku i otoke oko Rata i ovaj datum se koristi kao rođendan Srebrenika. -“Dakle, od 968. godine do 1304. godine to je 200 godina. A od Kulina Bana do zadnjega izdanka dinastije Kotromanića, do zadnjega kralja je sljedećih 500 godina –dakle 700 godina postojanja Bosne, evidentirano, dokumentirano. A od prvoga spominjanja bana do danas je oko 1200 godina. Toliko traje država Bosna Iz izvedene geneze vidljivo je da je Bosna bila samostalna država, sa vlastitim vladarima, dvorom,  jakom diplomatskom službom, vojskom, vlastitim novcem. Posebno se izdvajaju periodi
Detalj sa izložbe slika iz fundusa OGUS-a
Detalj sa izložbe slika iz fundusa OGUS-a
Kulina Bana, kada je nastala Povelja dubrovačkim trgovcima koja se označava i kao rodni list srednovjekovne bosanske državnosti, vladavina Stjepana II Kotromanića kada je Bosni pripojen Hum, današanja Hercegovina, te oblasti Livanjskog, Duvanjskog i Glamočkog polja, čime su granice Bosne dovedene do tri rijeke - Save, Drine i Cetine te vladavina Tvrtka I Kotromanića (1353-1391) kada teritorijalni razvoj srednjovjekovne Bosne doživljava kulminaciju opsega i značaja u srednjem vijeku. Izvršenim proširivanjima Bosna je tada bila najveća i najjača država na jugoistoku Balkana, a njen vladar Tvrtko je bio najveći bosanski vladar.  Na ovaj način, povlačeći paralelu sa pojmovima Velika Srbija, Velika Hrvatska, Velika Albanija i sl., a uzimajući u obzir veličinu tadašnje države može se slobodno govoriti i o pojmu Velika Bosna.”- istakao je prof. Imamović. U nastavku programa u holu Doma kulture održana je izložba slika iz fundusa Otvorenog grada umjetnosti Srebrenik.
saznaj više...
Najava manifestacije Dani povelje 2013 Ispiši E-mail
07 Feb 2013
Bilbord za manifestaciju Dani povelje 2013
Bilbord za manifestaciju Dani povelje 2013
Poštovani građani, u organizaciji općine Srebrenik i Centra za kulturu i informisanje Srebrenik, od od 08.02. do 20.02.2013.godine održat će se tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija “Dani povelje Srebrenik 2013” u povodu 680. rođendana našeg grada. U navedenom periodu smo za Vas pripremili brojne kvalitetne kulturne sadržaje, čiji raspored održavanja u pdf. formatu možete preuzeti ovdje:POZIVNICA.pdf (637.43 KB) , i nadamo se da smo uspjeli za svakog odabrati po nešto. Rado ćemo, zajedno sa Vama, podijeliti naše zadovoljstvo obilježavanjem 680-te godišnjice od izdavanja Povelje bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića, 15. februara 1333. godine pod gradom Srebrnikom. 
Dobrodošli!
Službeni glasnik općine Srebrenik u 2013.g. Ispiši E-mail
05 Feb 2013Predstavnik HILFSWERK-a i Roma TK-a u posjeti općini Srebrenik Ispiši E-mail
01 Feb 2013
Detalj sa sastanka u kabinetu načelnika Buljubašića
Detalj sa sastanka u kabinetu načelnika Buljubašića
Danas je općinu Srebrenik posjetio predstavnik HILFSWERK-a, zajedno sa prof. mr.sci Mehmedom Mujićem, koordinatorom za romska pitanja pri Vladi TK-a i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a. U razgovoru sa općinskim načelnikom Sanelom Buljubašićem, predočen je program stambenog zbrinjavanja Roma iz „Dekade Roma 2005 – 2015“, koji bi dijelom trebao biti implementiran i na području naše Općine. Predstavnik HILFSWERK-a je prezentirao projekat izgradnje stambenih objekata za pripadnike romske populacije, a koje bi finansirala ova humanitarna organizacija uz određeno učešće Općine u realizaciji ovog projekta. Učešće u realizaciji ovih projekata je iskazalo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je i glavni nosilac aktivnosti iz "Dekade Roma". Načelnik Buljubašić se zahvalio na posjeti i izrazio spremnost Općine u podršci ovom značajnom projektu, u koji bi, u narednoj fazi, trebali uključiti i naselje Ravnuše sa projektom izgradnje vodovoda i dovođenja pitke vode za njegove stanovnike, Rumune - pravoslavce. Nakon sastanka u zgradi Općine, delegacija je posjetila romsko naselje u Špionici i o ovoj temi razgovarala sa Romima. Za zbrinjavanje svih romskih porodica na području naše Općine bilo bi potrebno izgraditi devet stambenih objekata, koje bi projektovao i gradio "HILFSWERK".
U Srebreniku održan koncert pod nazivom Pečat u srcu Ispiši E-mail
30 Jan 2013
Detalj sa koncerta
Detalj sa koncerta
Sinoć je u Domu kulture u Srebreniku, u organizaciji Udruženja mladih “ZEFIR”, pred oko 800 posjetilaca, održan koncert pod nazivom “Pečat u srcu”. Publika je u dvosatnom programu uživala u pjesmama: „Aman“, „Hanuma“, „Žute dunje“,“U Stambolu na Bosforu“ u izvedbi ansambla “Zefir”, koje su izvodili specijalni gosti  Jasmin Hasić i Mirza Selimović, kao i gost iznenađenja Muhamed Mujkanović. U razgovoru nakon koncerta sa posjetiocima ovog spektakla otkrili smo da u Srebreniku do sada ovako nešta nije viđeno. “Bilo je fenomenalno. Kvalitetan zvuk, svjetlosni efekti, odlične interpretacije specijalnih gostiju i ansambla Zefir. Jedva čekam ponovo neku manifestaciju u organizaciji ovog ansambla.
Organizatori koncerta
Organizatori koncerta
Ovi mladi ljudi su postali ambasadori naše općine.” – kazao nam je jedan od posjetitelja ovog koncerta. Večer sevdaha je organizovalo Udruženje mladih “Zefir”  pod pokroviteljstvom općine Srebrenik. Organizatori su uz zahvalnost općini i načelniku općine, Sanelu Buljubašiću, izrazili nadu da će ovakvih manifestacija biti i ubuduće u našem gradu te da će ovaj “Pečat u srcu” postati tradicionalan koncert.  (www.srebrenik.net)

 

<< Početak < Prethodna 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Sljedeća > Kraj >>

Rezultati 406 - 414 od 1485
Savez općina i gradova Federacije BiH
Savez općina i gradova Federacije BiH
Vlada Tuzlanskog kantona
Vlada Tuzlanskog kantona
Agencija za državnu službu FBiH
Agencija za državnu službu FBiH
Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH
Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)
BiH Auto Moto Klub
Mladi.Info
Dany d.o.o. Srebrenik
Dany d.o.o. Srebrenik
sponzor stranice
Da li ste za prelazak matičnih ureda iz MP-a u Srebrenik