Invest in Srebrenik

Invest in Srebrenik - www.invest.srebrenik.ba

STRATEGIJA RAZVOJA

strategija razvoja

COMPOSE

leap

Budžet

budzet

Košarkaški klub Gradina Srebrenik

Mladi košarkaši KK Gradina SrebrenikVeć 14 godina u Srebreniku egzistira, i to vrlo uspješno, Košarkaški klub «Gradina» Srebrenik.

Klub je osnovan početkom 2003. godine, kada sportska dvorana u Srebreniku nije još uvijek bila napravljena, tako da su članovi kluba  trenirali košarku u sali OŠ Duboki Potok i na školskom poligonu u Srebreniku. Sve sezone su bili prisutni u ligaškom takmičenju  sa pionirima, kadetima i juniorima i u ovom periodu Košarkaški klub «Gradina» je odigrao oko 700 zvaničnih košarkaških utakmica. Pioniri, kadeti i juniori su učestvovali ili još uvijek učestvuju u Ligi mladih TK-a, koja broji 12 klubova i redovno su visoko plasirani. Sve tri  selekcije KK «Gradina» su u vrhu kantonalne košarke. Redovno učestvuju na domaćim i međunarodnim turnirima a pobjede su ostvarivali i van granica BiH.

Iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate, iako su uslovi za rad sve teži. Evidentan je otežan rad zbog nedostatka prostora za treninge, ali to nadopunjuju kvalitetnim i predanim radom, te se nadamo da će, obzirom na postignute rezultate, u budućnosti imati bolje uslove. Krajnji cilj je bio formiranje kvalitetne seniorske ekipe što je 2005 godine  i urađeno te stvaranje od Srebrenika prepoznatljive košarkaške Košarkaši Gradine u sezoni 2009/2010.g. koji su izborili plasman u A1 ligu FBiHsredine.

Iako je bilo teško, jer su do sada uglavnom sami i bez značajnije finansijske podrške zajednice krčili put ka uspjehu, ipak su uspjeli postati snažna i respektabilna ekipa u okviru prvo A2 lige FBiH a kasnije i A1 lige.

Nakon svojevrsnog sazrijevanja, odlazaka najboljih igrača u jače klubove (npr. u Slobodu Ditu), prvenstveno se oslanjajući na sopstvene snage, uz neka pojačanja sa strane, uspjeli su u sezoni 2009/2010 g. izboriti plasman u viši rang tj. A1 ligu FBiH. Obzirom da prije njih u Srebreniku nije postojao košarkaški klub i igrači i menadžment kluba, tada predvođen Bajraktarević Edisom, su svjesni da su morali krenuti od nule ali se kao pravi sportisti nisu bojali izazova. Najteži je bio početak, tako kažu, ali zajednički stav, nadamo se svih Srebreničana, je da Srebrenik zaslužuje i treba da ima kvalitetan košarkaški klub, a uz veću finansijsku potporu smatramo da će biti standardno dobri i u okviru A1 lige FBiH, što su oni i dokazali igrajući duži niz godina veoma uspješno u A1 ligi FBiH..

Dana 23.04.2017.godine spuštena je zavjesa na još jednu sezonu u A1 ligi u kojoj je srebrenička Gradina ostvarila historijski uspjeh. Iako je Gradina tijesno poražena u finalnom meču na svom parketu od ekipe Vogošće rezultatom 82:80, ova sezona ostat će upisana u historiju KK Gradine. Svi u košarkaškom klubu Gradina moraju biti zadovoljni  onim što je postignuto u protekloj sezoni s obzirom na turbulencije koje su ih pratili tokom ove sezone. Porazom u finalu play off-a od KK Vogošće, koja je izborila Premijer ligu KSBiH, ostavila je Gradinu na jedan korak od krajnjeg cilja. Mora se priznati da su košarkaši Vogošće imali veću želju i motiv kao i širi roster koji se kod košarkaša Gradine dosta mijenjao tokom sezone. U zadnjoj utakmici pred domaćom publikom košarkaše Gradine predvodili su Golijanin i mladi Jakupović sa po 15 postignutih poena dok su ih pratili Džambić i Hasić sa po 14 poena. Kod gostiju prednjačio je iskusni play Peljto sa 23 poena a pratili su ga Fazlić sa 13 i Buza sa 10 postignutih poena. Iako su košarkaši Gradine dali i više od svog maksimuma u finalu nisu mogli više nad, ipak kompletnijom ekipom, Vogošće. Ostaje žal što su košarkaši Gradine došli na korak do samog cilja, koji nažalost nisu dosegli. Uprava Gradine zahvaljuje se dugogodišnjem kapitenu Gradine Nurkanoviću za sve što je uradio za srebreničku košarku, a koji se u zadnjoj utakmici Play off-a A1 lige oprostio od aktivnog igranja košarke.KK Gradina finale u sezoni 2017

Sport

Moderna sportska dvorana je okosnica razvoja dvoranskih sportovaDavne 1953. g. formiran je najstariji sportski kolektiv FK "Gradina" Srebrenik, koji se trenutno dosta uspješno takmiči.

u sklopu Prve lige FBiH. Nakon njega formirani su i drugi fudbalski klubovi. Izgradnjom modernog gradskog stadiona kapaciteta 5000 gledalaca, omogućen je brži razvoj nogometa, ali i drugih sportova poput atletike i sl.

Dovršetkom izgradnje sportske dvorane 2003.g. naglo se razvijaju sportovi poput košarke, rukometa, karatea, dok se muška ekipa OK "Gradina-Ingram" jedno vrijeme uspješno takmičila u Premijer odbojkaškoj ligi BiH.NK Gradina 2011.godine

Teško je i nabrojati sve uspjehe nekoliko  ovdašnjih  karate klubova odn. nadaleko čuvenih ribolovaca, koji redovito osvajaju medalje na brojnim takmičenjima i daju državne reprezentativce.

Od ostalih kolektiva možemo spomenuti klub borilačkih sportova "Fantom", šahovski klub "Srebrenik" i Udruženje građana za uzgoj i zaštitu golubova i sitnih životinja.

Odbojkaški klub "Gradina" Srebrenik

OK "Gradina" Srebrenik je formirana 1981. godine a prvi trener i jedan od osnivača kluba je Muharemović Ishak. Nekoliko godina se klub sa dosta uspjeha takmičio u Republičkoj ligi BiH, ali je, prvenstveno zbog finansijskih razloga, klub prestao sa radom 1986. godine. Klub se ponovno registrirao ratne 1994.godine i uključio u takmičenje za prvaka države. U analima odbojkaškog sporta u BiH ostaće zapamćeno da je ekipa OK "Gradina" iz malog Srebrenika uspjela postati prvi prvak nezavisne BiH u odbojci.

Kao prvaci odbojkaši Gradine su , u okviru Kupa prvaka, gostovali u Kijevu(Ukrajina) kod ekipe Lokomotive. I pored prikazane solidne igre, odbojkaši Gradine su izgubili obje utakmice sa 3:0 i 3:1 (ovo je prvi osvojeni set neke BiH odbojkaške ekipe u evropskim takmičenjima do tada). Nakon ispadanja iz Kupa prvaka, klub nastavlja takmičenje u kupu CEV-a, gdje učestvuje na turniru 4 ekipe u Beču u decembru 1995.godine. Protivnici naše ekipe tada su bili renomirani timovi :Hapoel iz Tel Aviva, Donaukraft iz Beča i Digitel Telecom iz Berlina. Iako su izgubili sve tri utakmice časno su predstavljali BiH.

Kako je istakao vođa puta u Kijev i Beč dopredsjednik Amir Husarić, za sve koji su organizovali putovanje bilo je bitno, pored predstavljanja mlade države u Evropi putem sporta,da se svi članovi vrate u BiH, što je i urađeno, za razliku od nekih drugih ekipa koji su se vraćale desetkovane. Klub se sa prosječnim uspjehom takmičio u Prvoj odbojkaškoj ligi BiH sve do 2000 godine, kada najviše zbog nerazumijevanja općinske vlasti, prekida sa radom.

Tokom 2003 godine klub ponovo pristupa takmičenju u okviru Druge odbojkaške lige BiH, da bi odmah izborio plasman u Prvu ligu, a nakon odlične sezone odbojkaši Gradine, koji su u međuvremenu dobili jakog sponzora, srebreničku firmu Ingram uspjeli su postati i već niz godina opstati kao Premijer ligaši, ali se trenutno ipak takmiče u Prvoj ligi BiH. Igrači i treneri se mijenjaju iz sezone u sezonu, tako da sljedeća slika predstavlja ekipu Gradine od prije 3 godine dana.

Sadašnja ekipa OK Gradina

Ekipa OK Gradina, stoje slijeva na desno: Dr. Ešref Harčinović-ljekar ekipe, Mirnes Mehmedović, Edin Salkić, Elvedin Grbić, Mirsad Aličić, Sanel Imamović, Amir Husarić-dopredsjednik kluba, Adnan Koprić-trener, čuče: Miralem Buljubašić, Darko Mehmedović, Sead Šabić, Imenis Bešlagić, Tarik Ibrišević i Fahrudin Ferizović.

Tokom posljednjih nekoliko sezona odbojkaška ekipa koja se sada zove "Gradina Herceg" uspjela se ponovno plasirati u najviši takmičarski rang tj. u odbojkašku mušku Premijer ligu BiH, ali su sezonu 2016/2017 završili nažalost na začelju tabele.Na slikama su prikazane ekipe Gradine Herceg u muškoj i ženskoj konkurenciji iz različitih sezona.

 

 

Odbojkasi i odbojkasice Gradine HercegOK Gradina HercegU sklopu kluba postoji i ženska odbojkaška ekipa koju trenira Elvir ćudić i koja se par godina takmičila u Drugoj ligi BiH za odbojkašice a posljednjih godina odbojkašice “Gradine-Herceg” uspješno nastupaju u Prvoj federalnoj ligi BiH za odbojkašice. Tako su se u sezoni 2016/2017  odbojkašice plasirale u doigravanje za prvaka Prve federalne lige, ali se nisu uspjele plasirati u viši rang takmičenja. U okviru kluba djeluje ženska škola odbojke (vodi je profesor tjelesnog odgoja Elvir Ćudić) te muška škola odbojke (vodi je profesor tjelesnog odgoja Mustafa brahimović). Na taj način kroz škole odbojke kao i kroz obje ekipe aktivno je uključeno oko 80 mladih zaljubljenika u odbojku, što je pravo bogastvo za općinu Srebrenik. Iako trenutno postižu nešto slabije rezultate od očekivanih, uz orjentaciju prije svega na domaće snage, nadamo se da će OK Gradina-Herceg Srebrenik i u budućnosti nastaviti sa dostojnim prezentovanjem Srebrenika, u šta, ukoliko se obezbijede sigurni izvori finansiranja, uopće ne sumnjamo.

Dr. sc. Nermin Tursić iz SDA vršilac dužnosti gradonačelnika Srebrenika

Untitled 4Dr. sc. Nermin Tursić iz Stranke demokratske akcije (SDA) biti će vršilac dužnosti gradonačelnika Srebrenika, odlučeno je danas tajnim glasanjem na sjednici Gradskog vijeća Srebrenik. Do izbora Tursića je došlo jer je dosadašnji gradonačelnik Nihad Omerović iz Naroda i pravde (NiP), prihvatio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Opširnije o Gradonačelniku

 

Gradsko vijeće

20210331110107 IMG 7233 1024x683Gradsko vijeće je predstavnički organ građana Grada i organ lokalne samouprave izabran na temelju općeg biračkog prava na neposrednim izborima tajnim glasanjem na način određen zakonom. Gradsko vijeće donosi opće akte i druge akte u okviru samoupravnog djelokruga Grada te obavlja druge poslove u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim statutom. Gradsko vijeće broji 29 vijećnika.

Program rada Gradskog vijeća (.pdf)        Gradsko vijeće

 

Gradske službe

zgrada opcinePoslove lokalne samouprave i uprave iz djelokruga Grada kao i poslove uprave koje su viši nivoi vlasti prenijeli na Grad, obavljaju gradske službe za upravu i druge službe na način utvrđen zakonom ili drugim propisima. Odlukom o organizaciji Gradskih službi za upravu i obrazovanju kabineta Gradonačelnika uređuje se: broj, naziv, djelokrug poslova Gradskih službi za upravu, način rukovođenja i koordinacije, te druga pitanja vezana za organizaciju i djelokrug rada Gradskih službi za upravu.
 

icon municipality Služba za prostorno uređenje i zaštitu okolice icon municipality Služba civilne zaštite
icon municipality Služba za boračko-invalidsku zaštitu i društvene djelatnosti icon municipality Služba za opću upravu i zajedničke poslove
icon municipality Služba za poduzetništvo, lokalni razvoj i investicije icon municipality Služba za finansije i inspekcijski nadzor
icon municipality Služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove icon municipality Služba za internu reviziju

  

Video o aktuelnoj situaciji i budućim projektima

 

Facebook stranica

korisni linkovi2

Anketa

Da li ste za prelazak matičnih ureda iz MP-a u Srebrenik

Bilten grada Srebrenika

bilten op sreb

Brojač posjeta

Danas: 183

Juče: 279

Ove sedmice: 1109

Ovog mjeseca: 2027

Ukupno: 465039

Pretraga

Linkovi

Savez općina i gradova Federacije BiH

Vlada Tuzlanskog kantona

Agencija za državnu službu FBiH

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK)

Info platforma HOĆU.ba